ОТРИМАЙТЕ МАКСИМУМ КОРИСНОЇ ІНФОРМАЦІЇ
ВІД STUDY&TRAVEL, ДІЗНАЙТЕСЬ ВСІ ТОНКОЩІ І
СЕКРЕТИ ВСТУПУ ТА НАВЧАННЯ ЗА КОРДОНОМ

Як отримати дозвіл на перебування в Словаччині під час навчання

Отримання вищої освіти в Словаччині студентами з інших країн передбачає необхідність у наданні дозволу на тимчасове перебування в Словацькій республіці з метою навчання. Адже семестр триває більше 90 днів, а ні шенгенська віза, ні безвіз, доступний тепер українцям, не дають права перебування на території іноземної держави довше цього терміну.

Згідно з новими законодавчими нормами, вид на проживання з метою навчання може отримати будь-який громадянин іноземної держави, який відвідує словацьку школу або ВНЗ, а також є слухачем підготовчих курсів при ВНЗ або курсів з вивчення словацької мови. Отримання тимчасового дозволу на проживання в Словаччині на період навчання дає право його власнику безвиїзно проживати в країні протягом усього часу його дії.

Вид на проживання під час навчання надає студенту можливість працювати від 10 до 20 годин на тиждень, без отримання спеціального дозволу. Маючи ВНЖ для навчання, можна також, разом з навчанням, займатися підприємницькою діяльністю, змінивши згодом підставу для отримання ВНЖ.

Що необхідно для отримання ВНЖ на навчання?

Рішення щодо надання ВНЖ з метою навчання приймається протягом місяця поліцією у справах іноземців. ВНЖ на навчання надається на термін від 1 року і до 6 років, за умови, що громадянин, який отримав дозвіл, буде відвідувати лекції та виконувати інші зобов'язання перед університетом.

Для отримання дозволу на проживання, необхідно подати заяву, написану на офіційному бланку (словацькою мовою), а також прикласти до нього пакет документів, що включає:

  • Підтвердження мети перебування в Словаччині (запрошення/лист зарахування від ВНЗ чи мовної школи).

  •  Дійсний закордонний паспорт.

  •  Кольорові фотографії, що мають невеликий термін давності, розміром 3 Х 3,5 см (2 шт.).

  • Довідка про відсутність судимості, видана в країні проживання або в країні, де іноземець проживав останні три роки.

  • Виписка з банківського рахунку, що підтверджує фінансове    забезпечення на час перебування в Словаччині (обов'язковий розмір - не менше ніж мінімальна місячна зарплата на кожен місяць перебування, що становить близько 2 500 євро/рік). Це може бути виписка з особового рахунку студента або заяву одного з членів його сім'ї про надання фінансового забезпечення студента на час навчання, підтверджена випискою з банківського рахунку.

Заява на отримання дозволу на тимчасове перебування в Словаччині має подаватися особисто. Всі документи що подаються повинні бути переведені на словацьку мову в Словаччині (у судового перекладача) або в рідній країні. В останньому випадку переклад має бути засвідчений штампом апостиль.

Що слід зробити після отримання ВНЖ?

Дозвіл на тимчасове проживання в Словаччині на період навчання видається протягом 30 днів. Після отримання ВНЖ студент з іноземної держави повинен:

  • стати на облік у місцевій поліції, отримавши спеціальну пластикову карту;

  • надати на вимогу поліцейського відділення довідку з медустанови про відсутність хвороб, що надають загрозу здоров'ю оточуючих, а також договір медичного страхування;

  • прибути в Словаччину не пізніше ніж за 180 днів після видачі дозволу.

Слід врахувати, що отримати медичний сертифікат можна тільки після повного обстеження, яке можна пройти тільки в конкретних медустановах, розташованих в Братиславі, Мартіні і Кошице. Пред'явити його студент зобов'язаний протягом 30 днів після отримання ВНЖ, сертифікат не може бути прийнятий після закінчення 30 днів після його видачі.

Компанія Study&Travel, що надає освітні послуги на міжнародному ринку, готова супроводжувати клієнтів не тільки до моменту зарахування до ВНЗ, а й протягом усього співробітництва.

 
 
Меню